2010. március 19., péntek

Interjú: Harcsa Veronika


Mai vendégem Harcsa Veronika jazzénekesnő, aki Magyarország egyik legismertebb és elismertebb tehetsége.



G.G.: Öt éve berobbantál a köztudatba és azóta is látványos a karriered felívelése. Ezt hogyan éled meg?
Harcsa Veronika: Öt? szerintem csak kettő. 2008. elején jelent meg a You Don't Know It's You című lemezem, ekkor kezdte a Petőfi Rádió játszani a Too Early című dalt, ekkor ugrott meg az ismertségem. Igaz, 2005-ben alapítottam a quartetem, volt már egy korábbi jazz lemezem és énekeltem az Erik Sumo Bandben, de ezekről kevesebben tudtak. A siker abból a szempontból fontos, hogy szabadságot ad, mondhatok nemet, illetve magam indíthatok el új ötleteket, nem nehéz társakat találnom a megvalósításukhoz. Egyébként ugyanúgy rengeteget dolgozom, mint amikor még nem ismert senki. Elkényelmesedni nem lehet, azt rögtön érezné a közönség.
G.G.: Sokféle formációban lépsz színpadra, ez honnan fakad?
Harcsa Veronika: Sokféle zene, hangulat, előadásmód érdekel. gyerekként is tízféle dolgot csináltam egyszerre, így érzem jól magam. Egyébként a különféle zenekarokban tapasztaltak oda-vissza tudnak hatni egymásra, ami nagyon jó és izgalmas.
G.G.: Nem félsz, hogy szétaprózod magad?
Harcsa Veronika: Nem, mindig vannak olyan időszakok, amikor egy dologra koncentrálok intenzíven. Ilyen volt most január-februárban is, amikor a Bin-Jip bemutatkozó koncertjére készültünk éjjel-nappal.




G.G.: Japán a legnagyobb külföldi sikereid színhelye. A többi országból milyen visszajelzéseid vannak?
Harcsa Veronika: Két külföldi zenekarral dolgozom rendszeresen, a Nicola Conte Jazz Combóval, és Thomas Siffling, német trombitás triójával. Az Erik Sumo Band friss lemezét egy német kiadó adta ki, így velük is sokat utazunk idén mindenfelé. Az európai fesztiválfellépések sokat segítenek abban, hogy külföldön is megismerjenek, de mivel egyelőre nincs saját Nyugat-Európai kiadóm, és nincs olyan hely, ahová mondjuk havi rendszerességgel visszajárnék, ezért a külföldi jelenlétem nem tud olyan erős lenni, mint az itthoni.
G.G.: El tudod képzelni, hogy a dzsessz őshazáját, Amerikát is meghódítod?
Harcsa Veronika: Nem hiszem, dzsesszel meg végképp nem. Egy ideje Amerikában egyáltalán nem számít népszerűnek a jazz, a legnagyobb nevek Európába és Japánba járnak turnézni, mert az USA-ban alig kíváncsiak rájuk. Egyébként az Erik Sumo Band új lemeze most fog megjelenni Amerikában is. Nagyon kíváncsi vagyok, milyen lesz a fogadtatása, semmi hasonló tapasztalatom nincs.
G.G.: Láthatunk még szaxofonozni?
Harcsa Veronika: Nem, hosszú évek óta nem volt a kezemben a hangszer, és kb. a nulláról kellene kezdenem, ha újra elővenném.. Akkor már inkább gitárral állnék ki szívesen, de az sem holnap lesz.




G.G.: Pécsett és környékén röpke nyolc hónap alatt negyedszer lépsz fel. Készülsz
valami újdonsággal?
Harcsa Veronika: Közel három hónapos szünet után ez a quartetem első koncertje, ezzel az esttel nyitjuk az idei koncertsorozatunkat. Ilyen hosszú kihagyás után nagyon várjuk már, hogy ismét színpadon álljunk együtt. A repertoár ismerős lesz, de néhány dalt átalakítottunk, illetve elővettünk olyan dalokat is, amiket a tavalyi évben nem játszottunk. Új zenei anyaggal az év második felében állunk majd elő a tervek szerint.
G.G.: Szeretsz visszajárni a különböző helyszínekre?
Harcsa Veronika: Persze. Jó, ha egy városban több helyen is fel lehet lépni, a lakók több rétegét is meg lehet ismerni. A pécsi közönség ráadásul nagyon hálás, semelyik Budapesten kívüli városba nem járunk vissza ilyen gyakran.
G.G.: Belülről hogy érzed, mennyiben változik egy-egy szám előadása az évek alatt?
Harcsa Veronika: Nagyon sokat tudnak változni. Van, hogy maguktól indulnak el új irányba, van, hogy direkt alakítunk át egy-egy dalt, hogy izgalmas tudjon maradni.
G.G.: Mennyire írod ki magadat a dalszövegeidben?
Harcsa Veronika: Nagyon. Sosem nyilatkozom a magánéletemről, a szövegeimben viszont sok minden benne van...



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...